Ajanvaraus fysioterapia Ajanvaraus ryhmäliikunta  Palvelemme: Ma - To 8 - 18.00  pe 8-16.00  Kuntosali: Joka päivä 5-22

  

Rauta nousee ikääntyvälläkin
 

Fysiokemissä yli 75-vuotias treenaa ilmaiseksi ja eläkeläiset saavat ilmaisen kuntosaliohjauksen. 98-vuotias Vieno Leinonen todistaa, että kuntoilun aloittaminen kannattaa myöhemmälläkin iällä.

– Kunhan pystyisi asumaan kotona loppuun asti.

Se oli yhdeksänkymppisen Vieno Leinosen suurin toive, kun hänen miehensä kuusi vuotta sitten kuoli. Mies makasi sairaalassa viimeisen vuoden, ja Vieno halusi välttää saman kohtalon. Hän ymmärsi, että liikuntakyvyn ylläpitäminen olisi siinä ensiarvoisen tärkeää.

Viisi vuotta sitten Vieno alkoi kuntoilla siskontyttärensä kanssa. Fysiokemissä harjoittelun hän aloitti vuosi sitten.

Kuntosaliohjaaja Essi Åmanin mukaan liikkeelle lähdettiin varovasti.

– Aloitimme ihan pienillä toistomäärillä ja lyhyillä harjoittelukerroilla. Mutta Vieno on ollut mahdottoman positiivinen ja tunnollinen. Toistomäärät nousivat nopeasti, Essi kehuu.

Vieno ei ollut koskaan erityisemmin harrastanut liikuntaa. Kuntopohja oli tullut fyysisestä työstä muun muassa postinkantajana. Miehensä kanssa Vieno oli hiihtänyt ja vaeltanut pitkin Lappia reppu selässä.

Muutama vuosi sitten 98-vuotias Vieno varasi itselleen rollaattorin siltä varalta, ettei pystyisi enää kävelemään kaupungilla itsenäisesti. Nyt rollaattori on saanut pölyttyä nurkassa tyhjänpanttina.

Essi painottaakin, ettei aiempaa kokemusta tarvita. Kuntosaliharjoittelun voi aloittaa aivan jokainen turvallisin mielin.

– Kartoitamme ensin yhdessä ihmisen terveydellisen tilanteen ja keskustelemme aiemmasta liikuntataustasta. Sitten kokeilemme laitteita yhdessä ja etsimme ne, joista kullekin ihmiselle on eniten hyötyä.

Tärkein syy ikäihmisten kuntosaliharjoittelun aloittamiseen on Essin mukaan toimintakyvyn ylläpitäminen. Kuten Vieno, useimmat haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Monelle salillakäynti on myös mukava sosiaalinen tapahtuma. Harjoittelun lomassa on hyvä käydä läpi viikon kuulumiset.

Vieno on edistymiseensä tyytyväinen. Joku vuosi sitten hän varasi jo itselleen rollaattorin siltä varalta, ettei pystyisi enää kävelemään kaupungilla itsenäisesti. Nyt rollaattori on saanut pölyttyä nurkassa tyhjänpanttina.

Kun päivän kuntosaliohjelma on käyty läpi, Vieno kipaisee kotiinsa muutaman sadan metrin päähän ja lähtee sitten kulttuurikeskukseen kokoukseen.

– Olen aina ollut aktiivinen, se on varmasti auttanut. Monesti tekisi mieli jäädä sohvalle, mutta sitten kun tulee lähdettyä, on oikein hyvä mieli.

98-vuotias Vieno Leinonen treenaa Fysiokemissä kuntosaliohjaaja Essi Åmanin ohjeistuksella.

Facebook Instagram

 

Tervetuloa tutut ja uudet asiakkaat

FysioKemi on nyt osa kuntoutus- ja hoivapalveluita tarjoavaa valtakunnallista Tutorista.

Tutut asiantuntijat palvelevat sinua edelleen Valtakatu 21–23:ssa. Kaikki palvelumme ajanvaraustietoineen löydät Tutoriksen sivuilta.

Selain ohjautuu hetken päästä automaattisesti Tutoriksen sivuille.

Tutoriksen Kemin toimipisteeseen