Ajanvaraus fysioterapia Ajanvaraus ryhmäliikunta  Palvelemme: Ma - To 8 - 18.00  pe 8-16.00  Kuntosali: Joka päivä 5-22

  

Mitä on OMT-fysioterapia?

Ortopedinen manuaalinen terapia eli OMT on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Kun Kirsi Petäjäsuo valmistui vuonna 1984 fysioterapeutiksi, luki tutkintotodistuksessa lääkintävoimistelija. Vuosien aikana on Petäjäsuon innostus ja ymmärrys ihmiskehon kokonaisvaltaisesta toiminnasta syventynyt entisestään.

Kuusankoskelta kotoisin oleva Petäjäsuo suoritti OMT-koulutuksen vuosina 1992-95, kun nainen työskenteli vielä Haminassa ja johti siellä omaa yritystään kollegansa kanssa.

– OMT-terapia toi paljon uutta sisältöä ja mielenkiintoa työhöni. Terapiamuoto syventää ymmärtämistä ihmisten toiminnallisesta anatomiasta ja on tuonut samalla uusia työkaluja.

Petäjäsuon mukaan monille ortopedinen manuaalinen terapia voi olla täysin uusi tuttavuus ja he eivät tiedä tarkalleen mitä se tarkoittaa.

– OMT keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn. Tärkeintä on saada selville, mistä kipu juontaa juurensa.

Fysioterapeutti kyselee hoidon alussa tarkat esitiedot sisältäen mm. potilaan kaikki vammat lapsuudesta saakka, kuten murtumat ja nyrjähdykset, sekä nykyiset harrastukset ja työssä tulevat mahdolliset rasitukset.

– Lähden tämän jälkeen tutkimaan, onko näillä asioilla yhteyttä nykyoireeseen. Voi olla mahdollista, että potilaalla on jäänyt vanhan vamman ympärille tiukat arpikudokset ja joita vapauttamalla helpotetaan nykyistä vaivaa, kertoo Petäjäsuo.

Hyvä esimerkki Petäjäsuolla on potilaasta, joka kävi Fysiokemin vastaanotolla olkapään leikkauksen jälkeen. Käsi oli jo muuten kuntoutunut hyvin, mutta kättä ylös nostaessa säilyi sitkeä liikerajoitus. Samaan aikaan myös nilkka ja polvi olivat kipeät.

– Hoidin yhdellä hoitokerralla vain hänen polvea ja nilkkaa ja pyysin jos hän nostaisi kättään ylös, kun hän oli lähtemässä kotiin. Sehän molempien yllätykseksi nousi täysin ylös asti. Liikeketjun rajoitus löytyi alaraajasta, muistelee Petäjäsuo.

– Monesti kipu ei helpotu paikallisesti ja on hyvä tutkia muitakin alueita. Sen voi tosiaan löytää kaukaakin kipukohdasta, mikä voi olla kireä ja arpinen alue.

Hoitomuoto, jonka Petäjäsuo suoritti asiakkaalleen, on nimeltään fascia-manipulaatio. Siinä palpoidaan eli tunnustellaan käsin paikallinen fascian alue, joka valitaan esitietojen ja liiketestien perusteella. Kun rajoittunut tai kivulias liikesuunta on löydetty, fysioterapeutti liu’uttaa kalvoja, jolloin syntyy kitkaa ja edelleen lämpöä. Tämä palauttaa kudoksen normaalin olomuodon, sekä liikkeen laajuuden ja kivuttomuuden.

Fascia-manipulaation lisäksi Petäjäsuon mielenkiinnon kohteena ovat kineettisen kontrollin harjoitteet, joissa keskitytään liikkeen hallintaan.

Esimerkiksi jos asiakkaan selkä on kipeä, voi fysioterapeutti testata, pystyykö asiakas pitämään selkänsä keskiasennossa paikallaan ja nostamaan kätensä tai jalkansa ylös ilman että selän hallinta pettää. Kun hallitsematon alue löydetään harjoitteen avulla, voi asiakas lähteä treenaamaan sitä keveillä ja helpoilla harjoitteilla.

– Tavoite tutkimuksessa on siis löytää syyllinen liikkeen hallinnan pettämiseen. Onko hallinta pettänyt mahdollisesti vamman takia? Onko taustalla yliliikkuvuutta nivelistössä vai onko lihasten oikea-aikainen ajoitus pielessä?

Petäjäsuo haluaakin muistuttaa lopuksi, ettei OMT ole yhtä kuin manipulointi.

– OMT:n oppi-isä Freddy Kaltenborn kiteytti kerran hyvin koulutuksessaan, että kannattaa opetella ensin hyvin perusanatomia, -fysiologia ja -tekniikat. Tämän jälkeen sinulla on hallussasi ajokortti, jolla voit alkaa harjoittelemaan ja lisäämään työkaluja sen päälle. OMT ei ole temppu, vaan paljon kokonaisvaltaisempi terapiamuoto.

Fysioterapeutti Kirsi Petäjäsuon asiakkaat OMT-terapiassa ovat kouluikäisestä ikäihmiseen.

Facebook Instagram

 

Tervetuloa tutut ja uudet asiakkaat

FysioKemi on nyt osa kuntoutus- ja hoivapalveluita tarjoavaa valtakunnallista Tutorista.

Tutut asiantuntijat palvelevat sinua edelleen Valtakatu 21–23:ssa. Kaikki palvelumme ajanvaraustietoineen löydät Tutoriksen sivuilta.

Selain ohjautuu hetken päästä automaattisesti Tutoriksen sivuille.

Tutoriksen Kemin toimipisteeseen