Ajanvaraus fysioterapia Ajanvaraus ryhmäliikunta  Palvelemme: Ma - To 8 - 18.00  pe 8-16.00  Kuntosali: Joka päivä 5-22

  

Luukadosta osteoporoosiin – mittauksella apua hoitoon 

Tällä hetkellä Suomessa on reilut sata osteoporoosia eli luukatoa mittaavaa laitetta – yksi löytyy Fysiokemistä. 

Suomessa tapahtuu vuosittain 15000 rannemurtumaa, 6500 lonkkamurtumaa ja yli 15000 nikamien luhistumismurtumaa. Arviolta 40 000 näistä luokitellaan luukadon pohjalta syntyneiksi murtumiksi.

– Osteoporoosia eli luukatoa esiintyy erityisesti vanhusväestössä sekä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. 55-vuotiaisita naisista noin 15%:lla todetaan jo osteoporoosi, kertoo Oulusta kotoisin oleva gynekologian erikoislääkäri, professori Jorma Heikkinen, jota luukadon diagnosointi ja hoidot ovat kiinnostaneet vuosikymmeniä.

Heikkinen oli mukana perustamassa Suomen Osteoporoosiyhdistystä vuonna 1990 ja toimi sen puheenjohtajana kuusi vuotta. Hän on ollut mukana myös Suomen Luustoliiton hallituksessa.  Kiireinen lääkäri on myös Pohjoiset Luut Lujiksi ry:n puheenjohtaja. 

– Olen tutkinut, diagnosoinut ja hoitanut osteoporoosipotilaita jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Kemissäkin luuntiheysmittauksia on tehty lähes 20 vuotta ja Fysiokemin tiloissa jo kymmenkunta vuotta, Heikkinen kertoo.  

Vuosien aikana itse mittausmenetelmä ei ole muuttunut paljoakaan. Toiminnot ovat parantuneet, mutta laitteesta löytyy aivan sama perustekniikka kuin ennenkin.

– Edellinen laite oli käytössä yli 20 vuotta. Nyt meillä on upouusi kone, joka on ollut toiminnassa pari kuukautta.

Selkokielinen lausunto

Osa mitattavista henkilöistä on keskussairaalan ja terveyskeskuksen potilaita, mutta myös yksityispuolelta tulee lähetteitä, joka mahdollistaa Kela-korvauksen.  

Fysiokemissä mittaukset suorittaa koulutuksen saanut henkilö. 

– Kun saan tulokset käsiini, annan niistä lausunnon mahdollisimman selkokielellä ja tarjoan usein jatkotoimenpiteitä tai jopa hoitosuosituksen. Kopio vastauksesta menee lähettävälle lääkärille ja potilaalle itselleen, selittää Heikkinen prosessia ja jatkaa: 

– Mittaustulos voi olla normaali, alentunut luuntiheys (lievä, keskivaikea tai vaikea) tai osteoporoosi. Jos löydös on osteoporoositasoinen, aloitetaan yleensä lääkehoito.

Osteoporoosilääkkeillä on mahdollista estää jatkossa puolet mahdollisista murtumista.

Luukadon ehkäiseminen

Heikkinen painottaa lapsuus- ja nuoruusaikaa, jolloin lihakset ja luusto vahvistuvat. Erityisen tärkeää on, että nuoret harrastavat monipuolista liikuntaa. Myös kalkin, D-vitamiinin ja sekä C-vitamiinin riittävä saanti kasvuvaiheessa on tärkeää. 

– Vanhemmissa ikäryhmissä valkuaisaineiden saanti on keskeistä. 

Heikkinen muistuttaa, että liukkaiden kelien aikana jokaisen pitäisi muistaa varovaisuus liikkuessaan. Kaatumisten välttämiseksi lääkäri painottaa käyttämään jääkeleillä kävellessä sauvoja ja kengänpohjissa nastoja.

– Kolmen vuosikymmenen aikana osteoporoosin hoito on kehittynyt huimasti. Tilanne on nyt mielestäni hyvä, sillä lääkäreillä on käytössä toimiva diagnostiikka sekä useita lääkkeitä, joilla voimme vahvistaa ja tukea luustoa. Tutkimustyö on ollut tuloksellista ja arvokasta.

 

 

 

 

Jorma Heikkinen esittelemässä osteoporoosia mittaavaa laitetta Fysiokemin tiloissa. ”Ihmiset saattavat luulla, että tutkimus maksaa suuria summia, mutta omavastuuosuus jää alle 100 euron”.

Facebook Instagram