Ajanvaraus fysioterapia Ajanvaraus ryhmäliikunta  Palvelemme: Ma - To 8 - 18.00  pe 8-16.00  Kuntosali: Joka päivä 5-22

  

3D-tekniikalla suunnitellut pohjalliset liikunnan tukena

Footcare -konseptissa mukana olevan Fysiokemin ammattilaiset tietävät, mistä kenkä puristaa.

Siinä missä esimerkiksi ihonhoito on useimmille meistä päivänselvyys, jää jaloista huolehtiminen helposti retuperälle. Sen tietää yli 20 vuotta alalla ollut, Savonlinnan Fysiokulman fysioterapeutti Pentti Happonen. 

– Jaloista tulee helposti itsestäänselvyys. Meidän tulisi huolehtia siitä, että annamme jaloillemme mahdollisuuden olla toimiva väline. Se edellyttää jalkojen terveydestä huolehtimista, sekä sopivia kenkiä, sukkia ja pohjallisia, Happonen kiteyttää.

Luonnollisen liikkumisen takaamiseksi tulisi jalkoja pystyä käyttämään kivutta, sillä jalat ja nivelet pitävät kuormituksesta. Oikeanlaisilla pohjallisilla pääsee hyvään alkuun. Vääränlainen pohjallinen puolestaan voi olla jopa tuhoisa jalalle. 

– Jalkojen liikkuvuutta ja lihasvoimaa voi itse ylläpitää ja kehittää. Joskus tarvitaan lisää tuentaa kun taas joskus tuenta on turhaa, Happonen vertaa.

Myös ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia ja tarpeita jalkojen terveyden osalta. Kudosten muuttuessa voi yksilöllisten pohjallisten hankkiminen tulla ajankohtaiseksi. 

Fysiokemi lappilaisten jalkojen asialla

FootCare on Savonlinnan Fysiokulman luoma alaraajaongelmiin erikoistunut, maanlaajuisesti verkostoitunut Footcare –konsepti. Footcare -partnerien kriteerinä on fysio- tai jalkaterapeutin tutkinto ja halu ja ammattitaito alaraajaongelmien ratkaisemisessa. Remmissä on mukana myös Kemissä sijaitseva Fysiokemi, joka palvelee lappilaisia asiakkaita alaraajaongelmiin liittyvissä kysymyksissä.

– Olemme ihaillen seuranneet heidän haluaan olla yhdessä asiakkaiden ja Footcaren kanssa ratkomassa asiakkaiden ongelmia, Happonen kehuu.

Ammattilaisilla on aavistus siitä, mistä kenkä puristaa. Yleisiä huolenaiheita ovat lievät jalkakivut, kenkien ryhdin muutokset, jalkojen väsyminen, kovettumat ja kömpelyydet. Pienet, tilapäiset häiriöt usein korjaantuvat ajan saatossa ilman toimenpiteitä. Lievätkin oireet ovat kuitenkin aina viesti keholta: kaikki ei ole hyvin ja korjausliikkeille voi olla tarvetta.  

– Jos oireet toistuvat, voivat ne johtaa kehon osien kulumiseen ja kudosvaurioihin. Kun vaurio on syntynyt, on paraneminen toisinaan hyvin vaikeaa tai mahdotonta, Happonen korostaa.

Helpompi on ennaltaehkäistä kuin korjata vaurioita. Footcaren ammattilaisen kanssa asiakkaalle voidaan räätälöidä yksilölliset pohjalliset. Pohjallisten tarve selvitetään alaraajojen fysioterapiaan erikoistuneella tai jalkaterapeutin tekemällä tutkimuksella. Jos alaraajoissa ilmenee tekijä, jota muuttamalla kehon tasapainoa voidaan parantaa, aloitetaan pohjallisten suunnittelu. 

– Nykyisin pohjalliset suunnitellaan 3D-tekniikalla. Se mahdollistaa yksilöllisten pohjallisratkaisujen tekemisen jalkoihimme. Se on tärkeää, koska myös jalkamme ovat yksilölliset, Happonen summaa.

Savonlinnassa pääpaikkaansa pitävä Footcare on Suomen laajuinen, alaraajaongelmiin erikoistunut ammttilaisten verkosto, johon myös Kemissä sijaitseva Fysiokemi kuuluu.  ”Kaipaisimme Suomeen, ja erityisesti Pohjois-Suomeen lisää Fysiokemin kaltaisia ammattilaisia, jotka eivät halua oikoa ratkaisuissaan asiakkaan kustannuksella,” toteaa Savonlinnan Fysiokulman fysioterapeutti Pentti Happonen.

Facebook Instagram